Hjem | Hårtab | Skaldethed

Skaldethed

Det er helt normalt for mænd at opleve vigende hårgrænser eller en skaldet isse. Selvom det at være skaldet ikke er en sygdom eller noget at være bekymret for, er det til mange mænds gene et hyppigt fænomen, der rammer en stor andel allerede fra pubertetsalderen.

Hvorfor bliver man skaldet?

Der kan være flere årsager til, at man oplever ufrivillig skaldethed. I nogle tilfælde kan det skyldes problemer i hovedbunden som skæleksem og psoriasis, eller en reaktion på en svær psykisk-eller fysisk sygdom.

Oftere er det dog et resultat af en arvelig tilstand, der resulterer i, at hårsækkene bliver påvirkede af det mandlige kønshormon ”testosteron DHT”. I disse tilfælde vil testosteronet blive omdannet til dihydrotestosteron i hovedbunden, som er et væksthæmmende stof. Stoffet vil påvirke hårrødderne og det betyder, at hver enkelt hårstrå med tiden bliver tyndere og tyndere.

Mænd med denne arvelige tilstand vil til sidst opleve, at hårsækkene helt og aldeles slipper hovedbunden med hårstråene, så man sidder tilbage helt-eller delvist skaldet.

Denne form for hårtab kaldes ”androgyne alopesi” og er den mest hyppige årsag til mænds hårtab. Skaldetheden kommer som oftest til udtryk først ved en vigende hårgrænse og dannelsen af en måne, der i nogle tilfælde udvikles til et komplet skaldet hoved.

Tidspunktet for hvornår mænd begynder at blive skaldede er helt individuelt. Nogle oplever først at blive skaldede langt oppe i 30-eller 40erne, hvor andre kan se de første tegn på hårtab allerede i 15-16 års alderen.

Kan man undgå at få en skaldet isse?

Selvom den arvelige form for hårtab hverken er en sygdom eller en anormalitet, kan det for mange mænd være et ømtåleligt emne, da håret hos mange har en høj kosmetisk betydning.

Da det at være en skaldet mand er meget synligt, kan det derfor også være en meget sårbar situation, når den enkelte begynder at opleve hårtab og en vigende hårgrænse.

Det er derfor helt naturligt, at man ønsker at komme sit hårtab i forkøbet. Til dette er der lanceret to midler, der har til formål at reducere hårtabet:

Finasterid:

Finasterid er et receptpligtigt præparat, der har en veldokumenteret effekt. Medicinen tages som tabletform en gang dagligt og bidrager til at mindske det væksthæmmende stof ”dihydrotestosteron”, som er skyld i at man mister håret.

Dette præparat har den bedst dokumenterede effekt, men viser også størst tegn på bivirkninger som psykiske påvirkninger og problemer i sexlivet. Bivirkningerne er dog sjældne og derfor er det anbefalelsesværdigt at prøve produktet da bivirkningerne forsvinder hvis man stopper med at tage produktet.

Minoxidil:

Minoxidil kan fås som håndkøbsmedicin og påsmøres på hovedbunden morgen og aften. Minoxidil-opløsningen går direkte ind og påvirker hårvæksten. Effekten er ikke dokumenteret som værende lige så effektiv som ved Finasterid, men der opleves færre bivirkninger.

Fælles for begge præparater er dog, at de ikke kan få håret tilbage – så man skal starte med disse produkter mens man fortsat har hår på hovedet for så vil produkterne hjælpe med at øge kvaliteten af de eksisterende hår og stoppe hårtabet op.

Da der kan gå 6-12 måneder, før man kan se, hvorvidt behandlingen virker, er det derfor også essentielt at være tålmodig ved brug af lægemidlerne. Uanset hvilket præparat, man anvender, vil det kræve en kontinuerlig behandling, og ethvert resultat virker derfor kun, så længe behandlingen står på.

Undgå at blive skaldet med en hårtransplantation

Hvis man ønsker at få håret tilbage på sit begyndende skaldede hoved uden at være på medicin resten af livet, er der et yderst effektivt alternativ. Poseidon Klinikken er eksperter i FUE hårtransplantationer og har hjulpet mange mænd til at få deres hårpragt tilbage. Denne behandling er ikke kun begrænset til hårtab på hovedet, men kan også benyttes ved fx en skægtransplantation, øjenbrynstransplantation eller hårlinjetransplantation.

Ved en FUE hårtransplantation transplanteres én hårsæk ad gangen fra donorområdet – som er på siden eller bagsiden af hovedet. De udvalgte hårsække er ikke på samme måde påvirkede af det hormon, der ellers er skyld i hårtabet på fx issen. Af denne årsag vil man opleve, at det transplanterede hår permanent bliver siddende.

Det er forskelligt hvor mange hårtransplantationer der skal til, for at få et tilfredsstillende resultat. Som tommelfingerregel kan man efter første transplantation opnår et dækkende resultat mens efterfølgende transplantationer vil give en større tæthed. Du kan læse meget mere om FUE hårtransplantation her.

Book en gratis for konsultation i dag

Hvis hårtabet er på vej og du gerne vil undgå at blive skaldet, kan du høre om dine muligheder for en FUE hårtransplantation hos Poseidon Klinikken. Vi tilbyder en gratis, uforpligtende konsultation med vores læge forud for alle behandlinger.

Under den indledende samtale kommer vi rundt om dit hårtab og dine ønsker. Du vil få information om den bedst mulige behandling til din begyndende skaldethed, og vores læge optegner den hårlinje, han vil anbefale. Han vurderer forudsætningen for at få det bedst mulige resultat og undersøger donorområdet grundigt, for at bedømme omfanget af transplantationen.

Efter den indledende konsultation kan vi give et konkret tilbud på din hårtransplantation. Alle vores behandlinger udføres på egen klinik i Danmark og du kan være sikker på at få en professionel behandling i højeste kvalitet hos Poseidon Klinikken. Kontakt os i dag for at bestille tid til en konsultation.

 

GRATIS KONSULTATION

RING TIL OS

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Se også