Hjem | Hårtab | Tyndt hår

Tyndt hår

I dag oplever både mænd og kvinder, at deres hår kan blive væsentligt tyndere med alderen.

At få tyndere hår kan have en stor indvirkning på ens udseende og dermed også på ens selvværd. Der er dog mange årsager til, hvorfor man kan opleve at få tyndt hår – og det er sjældent de samme årsager og behandlinger, der er aktuelle for henholdsvis mænd og kinder. På denne side kan du læse alt om tyndt hår hos både mænd og kvinder samt finde den bedste behandlingsmetode.

Hvorfor får vi tyndt hår?

Overordnet kan tyndt hår opstå enten som en årsag af genetisk arvelighed eller som et resultat af vores livsstil. Det særligt ved tyndt hår og hårtab er, at det i modsætning til mange andre sygdomme ikke rammer mænd og kvinder i samme omfang og heller ikke på grund af de samme årsager. Dette er afgørende, da det har stor betydning for, hvilke behandlingsmuligheder, der i sidste ende er relevante for mænd og kvinder at benytte sig af.

Tyndt hår hos mænd

Hos mænd er den hyppigste årsag til tyndt hår, at man er arveligt disponeret overfor hårtab. Mandligt hårtab opstår når testosteronet i blodet bliver omdannet til ditestosteron. Mange mænd har en medfødt allergi i hovedbunden over for dette kønshormon, hvilket gør, at de begynder at tabe håret, når der kommer for meget af det i deres blod. Mandligt hårtab kaldes dog også ’androgen alopeci’. Hårtab hos mænd ses ofte når man kommer op i alderen, selvom hårtab for mange også kan starte med pletskaldethed i ens yngre år.

Tyndt hår hos kvinder

I modsætning til mænd, der primært bliver tyndhåret på grund af genetiske årsager, så skyldes tyndt hår hos kvinder modsat, i langt de fleste tilfælde, flere forskellige årsager. Den helt store forskel på årsagerne til fremkomsten af tyndt hår hos mænd og kvinder er, at kvinder i langt højere grad har mulighed for at genvinde fylden i deres hår. Årsagerne til tyndt hår hos kvinder kan derfor overordnet betegnes som midlertidige årsager.

Nogle af de typiske årsager til at mænd men særligt kvinder oplever at få tyndt hår er:

  • Hormonelle forandringer
  • Dårlig kostsammensætning
  • Kemiske og farmakologiske produkter
Hormonelle forandringer

En af de primære årsager til at særligt kvinder kan opleve at få tyndt hår, skyldes hormonelle forandringer i kroppen. Disse forandringer kan være forsaget af en lang række årsager. Men to af de primære årsager som kan forsage det er henholdsvis graviditeter og stress.

Næsten 90% af alle kvinder oplever ifølge flere undersøgelser et hårtab efter endt graviditet. Nogle kvinder oplever det endda under selve graviditeten. Efter en overstået graviditet kan hormonelle forandringer i kroppen medføre at hærsækkene går i dvale, hvilket forsager hårtab.

Stress kan også medføre at man får tyndt hår. Når vores krop bliver stresset, gør det også, at din krop omdanner mere testosteron til distestosteron, hvilket som før nævnt gør, at man mister håret.

Hårtab grundet dårlig kost

En anden årsag, der kan medvirke til at dit hår bliver tyndere, er din kost. Dårlig kostsammensætning påvirker hele din krop og også dit hårs evne til at gro og skabe fylde. Nogle af de vigtigste energikilder for din hårvækst kommer fra B-vitamin, C-vitamin, jern, magnesium. Dramatiske kostændringer, som man blandt andet ser ved slankekure, kan derfor også have en indflydelse på dit hår.

Kemiske og farmakologiske produkter

En af de store syndere blandt hårtab kan også findes hos visse kemikalier, bl.a. som bruges ved kemoterapi og anden kræftbehandling, men der findes mange andre kemikalier der også kan hjælpe hårtabet på vej.

Er man i behandling med antidepressive præparater, kan nogle af disse også give tendens til at håret bliver tyndere, det samme ses med betablokkere, og det er derfor en rigtig god idé at du læser om nogle af bivirkningerne ved behandlingerne, for at se om de kan være skyld i dit hårtab.

Behandling af tyndt hår

Da årsagerne til tyndt hår er meget forskellig, særligt når man ser på fordelingen af årsagerne imellem mænd og kvinder, så betyder det også at behandlingsmetoderne er meget forskellige. Nedenfor har vi samlet nogle af de mest udbredte behandlinger af tyndt hår for mænd og kvinder baseret på den bagvedliggende årsag til hårtabet.

Behandlingsmuligheder for mænd

Hvis dit hårtab skyldes genetisk arvelighed, er der flere forskellige muligheder du kan benytte dig af. Disse muligheder består overordnet af:

Hårtransplantationer:

Hos Poseidon Klinikken udfører vi hårtransplantationer ud fra den verdensberømte teknik kaldet Follicular Unit Extraction (FUE) Ved disse former for behandlinger udtrækker man hærsække fra et særligt donorområde – hovedsageligt på siden af hovedet eller i baghovedet, hvor hårene er anderledes end på fronten af hovedet, og transplanterer det til fronten af hovedet.

Selve behandlingen er yderst fleksibel, hvilket sikrer dig et naturligt resultat. Den store fordel ved en hårtransplantation er, at den giver et permanent resultat. Selve behandlingen udføres på en dag. Efter behandlingen vil de transplanterede hår falde ud for derefter at vokse frem igen. Det endelige resultat kan ses efter 6-12 måneder.

Medicinsk behandling af mandligt hårtab:

En anden løsning du kan benytte dig af, er at tage medicinske præparater. Der findes i dag mange forskellige produkter på markedet som kan modvirke hårtab og gøre det mere fyldigt. Fælles for disse produkter er dog, at de kræver permanent behandling. Det vil sige, at hvis du stopper med at tage medicinen, så vil du igen opleve at du mister håret eller at det bliver tyndere.

Behandlingsmuligheder for kvinder

Hvis du som kvinder lider af tyndt hår eller hårtab, så er det meget sjældent, at du vil få brug for hverken en hårtransplantation eller medicinsk behandling med hårfremmende produkter. I stedet handler det ofte for kvinder om at identificere den bagvedliggende årsag til deres hårtab.

Hvis dit hårtab skyldes hormonelle forandringer

Hvis dit hårtab i stedet skyldes hormonelle forandringer efter en graviditet, vil dit hår som regel genvinde sin styrke og fylde igen af sig selv. Dog kan man selv hjælpe dette på vej ved at tilpasse sin kost, så man sikrer sig, at man indtager en kost der dækker ens vitamin- og mineralbehov, da disse er hårenes byggesten.

Hvis dit hårtab skyldes stress

Hvis dit hårtab skyldes stress, er den bedste behandling at få hjælp til at blive stressfri. Her er dit hårtab altså et symptom på et underliggende problem som bør løses. Stress kan her både være af en fysisk karakter og en mental karakter.

Personlig pleje af dit hår

En tredje ting, som både mænd og kvinder kan benytte sig af til at modvirke tyndt hår, er at anvende særlige hårshampooer. Der findes i dag en række hårshampooer som indeholder B-vitaminer som gavner din hårvækst som før nævnt. Din personlige hygiejne spiller også en rolle for dit hårs udvikling. At bruge meget varmt vand når man står under bruseren, samt at have skæl eller tør hovedbund kan også medvirke til at du udvikler tyndere hår.

Kontakt os i dag for yderligere information

Hos Poseidon Klinikken har vi mange års erfaring med at udføre hårtransplantationer for både mænd og kvinder. Vi tilbyder altid en gratis konsultation forud for alle behandlinger. Kontakt os i dag og hør mere om dine muligheder.

GRATIS KONSULTATION

RING TIL OS

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Se også