Hjem | Hårtab

Hårtab

Rigtig mange danskere oplever i løbet af deres liv at tabe håret. Selvom hårtab hos mænd, androgen alopeci, forekommer hyppigst, kan hårtab ramme både mænd og kvinder.

Hårtabet begynder ikke udelukkende efter man er rundet de 60 år, og det er ikke usædvanligt, at personer under 30 år oplever at miste flere hår.

Almindeligt hårtab findes derfor hos en væsentlig del af befolkningen, og kan i svære tilfælde have en negativ indflydelse på selvværdet eller livskvaliteten.

Det er i dag heldigvis muligt at få behandling af hårtab med for eksempel medicin eller en transplantation. Hvis du oplever at miste håret, kan du nedenfor læse mere om de gængse årsager til hårtab, og hvilke behandlinger der findes for at opretholde-eller atter få et sundt hår.

Hvad er hårtab forårsaget af?

Årsagen til hårtab kan skyldes mange forskellige faktorer, og kan variere meget fra person til person. Hårtab er mest almindeligt hos mænd, hvor knap 2/3 oplever en eller anden form for hårtab i løbet af deres liv.

Hårtab hos kvinder opstår derudover oftere af andre årsager end hos mænd. Hos kvinder er hårtab som regel en midlertidig tilstand, hvorimod et mandligt hårtab i langt de fleste tilfælde er permanent.

De mest udbredte årsager til hårtab inkluderer:

  • Arveligt hårtab
  • Hormonel ubalance
  • Ernæringsproblemer
  • Psykologiske årsager

Arveligt hårtab

I mange tilfælde når mænd oplever hårtab skyldes det gener. Når det har med de mandlige kønshormoner og arv at gøre, varierer det dog, hvor på hovedet hårtabet finder sted og ikke mindst i hvilken udstrækning. Oftest ses hårtab hos mænd i form af en måne og høje tindinger.

Dette kan forklares ved, at hårløget under hovedbunden, som er her, hvor håret dannes, er genetisk kodet til at producere hår i et bestemt antal år. Her er det altså det arvelige anlæg hos en selv og ens familie, der bestemmer, hvorvidt man bliver skaldet eller tyndhåret. Hertil er der ingen mirakelkure.

En hårtransplantation er derfor en populær løsning til denne form for hårtab, da det giver et naturligt og permanent resultat. Her vil vi altid anbefale, at du får lavet en transplantation, hvor FUE metoden anvendes.

Her flytter man i modsætning til eksempelvis FUT-metoden én enkelt hårsæk af gangen. Dette tager lidt længere tid, men det medfører også færre gener og giver ingen kosmetiske ar.

Hormoners indvirkning på hårtab

Udover arveligt hårtab er en anden hyppig årsag til hårtab hormonelle forandringer. I disse tilfælde skyldes ændringerne i dine hormoner ofte andre fysiologiske årsager. Her kan en række forskellige sygdomme og helbredsproblemer spille ind.

Vi ser særligt, at et højt indhold af testosteron i kroppen kan medvirke til hårtab. For høje testosteronniveauer er ligeledes også en af de hyppigste årsager til hårtab hos kvinder.

Derudover kan fejl ved skjoldbruskkirtlen, problemer med æggestokkene, udfordringer relateret til din hypofyse eller binyrer også medvirke til, at du oplever hårtab.

Årsagen til at der kan være en sammenhæng imellem nogle af disse sygdomme og hårtab er, at sygdommen skader dine organer, hvilket resulterer i skader på din hud og dermed også dit hår. Disse sygdomme kan ramme både mænd og kvinder.

I enkelte tilfælde kan kvinder også opleve at miste sit hår på grund af hormonel ubalance efter at have født. Her er hårtabet dog midlertidigt.

Ernæringsproblemer og hårtab

En anden årsag til hårtab er en mangel på en varieret kost. Flere studier har påvist, at der for eksempel er en sammenhæng mellem et lavt indhold af både C-vitamin, D-vitamin, Biotin og hårtab.

Både C-vitamin og D-vitamin bruges af kroppen til at genbygge sig selv og styrke både hår og negle. Hvis du oplever at tabe håret i en periode kan det derfor være en god idé at sikre sig, at du har en varieret kost med de rette vitaminer.

Hvis dit hårtab skyldes en dårlig kost, er en hårtransplantation nemlig ikke den rette løsning, da du fortsat mister håret efter transplantationen. Her gælder det i stedet om at få styr på sin kost. 

Ved at indtage de rette vitaminer og eventuelt kosttilskud, kan du i løbet af et par uger eller måneder genvinde sundt, normalt hår.

Psykologiske årsager til at miste håret

Hårtab kan også opstå grundet psykologiske udfordringer som for eksempel stress eller traumer, da kroppen i disse tilfælde ikke får tid til at genopbygge sig selv.

Stress kommer til udtryk meget forskelligt fra person til person, og derfor er det ikke alle, der oplever at miste håret. Hårtab grundet stress ses dog oftest hos kvinder.

I sjældne tilfælde kan traumatiske oplevelser i barndommen også føre til hårtab senere i livet. Her kan der være tale om personer, der lider af eksempelvis post traumatisk stresssyndrom.

I ingen af ovenstående tilfælde er en hårtransplantation den rette løsning til at genvinde sit hår. Man bør i stedet konsultere en læge eller psykolog for at finde roden til ens problemer, som hårtabet er et udtryk for.

Hvordan kan man forebygge hårtab?

Løsningen på hårtab hos kvinder og mænd handler i høj grad om årsagen til, at du taber håret.

Når et hårtab skyldes et højt niveau af det mandlige kønshormon DHT, er der udover hårtransplantationer også mulighed for medicinsk behandling.

De fleste typer af medicin mod hårtab har den virkning, at de mindsker bestemte enzymers aktivitetsniveau. Her er der ofte tale om enzymet kaldet 5-alfa-reduktase, der har indflydelse på hastigheden hvormed testosteron omdannes til dihydrotestosteron, hvilket medfører hårtab.

Lægemidler mod hårtab har dog alle det tilfælles, at du udelukkende kan mindske hårtab. Det er altså ikke muligt at genopbygge det hår, der allerede er tabt. Herudover vil du kun være i stand til at reducere hårtab så længe, at medicinen tages.

Få hjælp til at finde den rette behandling

Hvis du er i tvivl om, hvad årsagen til netop dit hårtab er, og hvad den rette løsning er, så tvivl ikke med at tage kontakt til os.

Hos Poseidon Klinikken har vi mange års erfaring med både at hjælpe, vejlede og behandle mænd og kvinder for hårtab, og ønsker at give dig et sundt hår tilbage!

Book en gratis og uforpligtende konsultation i dag og lad os hjælpe dig med kompetent professionel rådgivning.

Kan kun anbefales.

Fik flyttet 4500 hår i december 2019 og nu her et halvt år efter er resultatet allerede markant til at få øje på 🙂

Er virkelig glad for, at jeg tog beslutningen om at lade Poseidon forestå transplantationen, de er og har været utrolig professionelle og gjorde mig tryg i hele mit forløb.

Jeg kan kun give dem de varmeste anbefalinger, hvis man overvejer en hår transplantation.

Mikael

GRATIS KONSULTATION

RING TIL OS

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.

Se også