Hjem | Hårtab

Hårtab

Rigtig mange danskere oplever hårtab, også kaldet alopeci.
Hårtab kan ramme personer i alle aldre, og det påvirker ofte livskvaliteten. Nogle oplever allerede i en tidlig alder at blive tyndhåret eller skaldet – hårtab rammer derfor ikke nødvendigvis kun folk over 60 år. Det er ikke usædvanligt, at folk under 30 år også kan tabe håret. Som en god tommelfingerregel kan man sige, at 20% i tyverne, 30% i trediverne, 40% i fyrrerne osv. lider af hårtab.

Hvorfor mister man håret?

Årsagen til hårtab kan skyldes mange forskellige faktorer og varierer meget fra person til person. Hårtab er mest almindeligt hos mænd, hvor knap 2/3 oplever en eller anden form for hårtab i løbet af deres liv.

Til sammenligning opstår hårtab hos kvinder ofte af andre årsager end mænd. Hos kvinder er hårtab i modsætning til mænd ofte kun midlertidigt, imens det for mænd i de fleste tilfælde er permanent.

De mest udbredte årsager til hårtab inkluderer:

  • Genetisk arvelighed
  • Hormonelle faktorer
  • Ernæringsproblemer
  • Psykologiske årsager
Genetisk arvelighed og hårtab

Den primære årsag til hårtab blandt mænd er såkaldt arveligt hårtab. Når det har med de mandlige kønshormoner og arv at gøre, varierer det dog, hvor på hovedet at hårtabet finder sted og ikke mindst i hvilken udstrækning. Oftest ses hårtab hos mænd i form af en måne og høje tindinger.

Dette kan forklares ved, at hårløget under huden, som er her, hvor håret dannes, er genetisk kodet til at producere hår i et bestemt antal år. Her er det altså det arvelige anlæg hos en selv og ens familie, der bestemmer, hvorvidt man bliver skaldet eller tyndhåret. Hertil er der ingen mirakelkure.

En hårtransplantation er derfor en populær løsning, da det giver et naturligt og permanent resultat. Her vil vi altid anbefale, at du får lavet en transplantation, hvor FUE metoden anvendes.

Her flytter man i modsætning til eksempelvis FUT-metoden én enkelt hårsæk af gangen. Dette tager lidt længere tid, men det medfører også færre gener og giver ingen kosmetiske ar.

Selvom vi siger, at selve processen tager lidt længere tid, så er det dog ikke værre end, at du kan tage hjem og nyde dit nye hår samme dag som transplantationen har fundet sted.

Hormoners indvirkning på hårtab

En anden meget hyppig årsag til hårtab er ændringer i dine hormoner.
I disse tilfælde skyldes ændringerne i dine hormoner ofte andre fysiologiske årsager. Her kan en række forskellige sygdomme og helbredsproblemer spille ind. Vi ser særligt, at et højt indhold af testosteron i kroppen kan medvirke til hårtab. For høje testosteronniveauer er også en af de hyppigste årsager til hårtab hos kvinder.

Derudover kan fejl ved skjoldbruskkirtlen, problemer med æggestokkene, problemer relateret til din hypofyse eller binyrer medvirke til at du mister håret. Årsagen til at der kan være en sammenhæng imellem nogle af disse sygdomme og hårtab er, at sygdommen skader dine organer, hvilket resulterer i skader på din hud og dermed også dit hår. Disse sygdomme kan ramme både mænd og kvinder.

I enkelte tilfælde kan kvinder også opleve at miste sit hår på grund af hormonelle forandringer efter at have født. Her er hårtabet dog midlertidigt.

Ernæringsproblemer og hårtab

En tredje årsag til, hvorfor man kan opleve hårtab, er en dårlig kostsammensætning. Flere studier har påvist, at der er en sammenhæng imellem et lavt indhold af både C-vitamin, D-vitamin og ikke mindst Biotin. Både C-vitamin og D-vitamin bruges af kroppen til at genbygge sig selv og styrke både hår og negle.

Hvis dit hårtab skyldes en dårlig kost, er en hårtransplantation ikke den rette løsning. Her gælder det i stedet om at få styr på sin kost. Ved at indtage de rette vitaminer og eventuelt kosttilskud, kan du i løbet af et par uger eller måneder genvinde din hårpragt.

Det skal siges, at alvorlig mangel på C- og D-vitamin også kan medføre en lang række øvrige gener og sygdomme og derfor er det afgørende, at man sørger for at spise balanceret.

Psykologiske årsager til hårtab

En fjerde årsag til hårtab kan være psykologiske problemer. Her kan en række lidelser som eksempelvis stress medføre hårtab. Stress kommer til udtryk meget forskelligt fra person til person, og derfor er det ikke alle der oplever at miste håret. Men særligt kvinder kan opleve dette, ligesom mange også oplever at blive tyndhåret. Årsagen til at stress medvirker til hårtab er, at kroppen ikke får tid til at genopbygge sig selv.

Udover stress kan traumatiske oplevelser i barndommen også føre til hårtab senere i livet. Her kan der være tale om personer, der lider af eksempelvis post traumatisk stresssyndrom.

I disse tilfælde er en hårtransplantation heller ikke den rette løsning. I disse tilfælde bør man i stedet konsultere en psykolog for at finde roden til ens problemer, som hårtabet er et udtryk for.

Hvilke alternativer er der til en hårtransplantation?

Når hårtabet skyldes et højt niveau af det mandlige kønshormon DHT, er der udover hårtransplantationer også mulighed for medicinsk behandling.

Lægemidler mod hårtab har dog alle det til fælles, at forbedringerne kun varer ved så længe, at man tager medicinen.

De fleste typer af medicin imod hårtab har den virkning, at de mindsker bestemte enzymers aktivitetsniveau. Her er der ofte tale om enzymet kaldet 5-alfa-reduktase, der har indflydelse på hastigheden hvormed testosteron omdannes til dihydrotestosteron, hvilket medfører hårtab.

Få hjælp til at finde den rette behandling

Få hjælp til at finde den rette behandling.

Hvis du er i tvivl om, hvad årsagen til netop dit hårtab er, og hvad den rette løsning er, så tvivl ikke med at tage kontakt til os. Det kan være svært at vide præcis hvorfor man taber håret. Heldigvis har vi selv mange års erfaring med både at hjælpe, vejlede og behandle mænd og kvinder.

Book en gratis og uforpligtende konsultation og lad os hjælpe dig med dit hårtab..

Kan kun anbefales.

Fik flyttet 4500 hår i december 2019 og nu her et halvt år efter er resultatet allerede markant til at få øje på 🙂

Er virkelig glad for, at jeg tog beslutningen om at lade Poseidon forestå transplantationen, de er og har været utrolig professionelle og gjorde mig tryg i hele mit forløb.

Jeg kan kun give dem de varmeste anbefalinger, hvis man overvejer en hår transplantation.

Mikael

GRATIS KONSULTATION

RING TIL OS

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Se også